Tentoonstelling Grote Kerk

Rondleiding geschiedenis en brand van de Grote Kerk

Nog steeds kunnen belangstellende groepen op afspraak komen voor een historische tour onder leiding van een gids, de escape room, een presentatie over de kerkbrand en geschiedenis van de Grote Kerk of een combinatie daarvan. Reacties zijn zonder uitzondering positief. ‘Wat mooi dat dit gebouw er staat en wat een indrukwekkende geschiedenis die zo verbonden is met Hilversum.’  Voor het programma wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd. Zie www.grotekerkhilversum.nl/brand50-groepen

Contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Op de plaats waar nu de Grote Kerk aan de Kerkbrink staat, moet omstreeks 1250 al een kapel hebben gestaan. Dat werd vastgesteld nadat amateur-archeologen in 1973 na maandenlange graafwerkzaamheden in de grond onder de toen afgebrande kerk een fundament uit de dertiende eeuw ontdekten. Deze opzienbarende vondst voegde een interessant hoofdstuk toe aan de kerkgeschiedenis van Hilversum.

Vijftig jaar geleden was de Grote Kerk in Hilversum landelijk in het nieuws. De oorzaak was een grote brand die onze kerk grotendeels verwoestte. Het duurde zes jaar voordat er weer diensten in de Grote Kerk gehouden konden worden. 

Verbrande torenhaan
In een tentoonstelling blikken we terug op de brand. Wat ging er allemaal verloren? Welke voorwerpen bleven behouden voor de kerk? Hoe reageerde de landelijke pers? En waarom duurde het zo lang voordat de kerk herbouwd was? 
Een verbrande torenhaan, geblakerde wijzerplaten en zwartgerande pagina's uit een psalmboekje zijn de stille getuigen van de brand. U kunt ze bekijken in de tentoonstelling. 

Verder kunt u een unieke vondst uit de archieven van de gemeente bewonderen: een van de twee leeuwen die vanaf 1743 tot in de negentiende eeuw op de kolommen van de muur om de kerk stonden, is opgespoord en keert weer even terug naar de kerk. 
 
 
Grafstenen
We gaan ook verder terug de geschiedenis is. We weten zeker dat er in het begin van de vijftiende eeuw al een kapel stond op de plek van de Grote Kerk. Tijdens archeologisch onderzoek na de brand van 1971 werden oude stenen aangetroffen die onderdeel waren van een bouwwerk dat mogelijk nog ouder is. Die kapel groeide uit tot een kerkgebouw dat in de loop der eeuwen verschillende malen verwoest is. De brand van 1971 was zeker niet de eerste brand die de kerk in puin legde. Ook in 1629 en 1766 werd de kerk door het vuur verteerd. In 1766 grepen de vlammen zo snel om zich heen, dat de toenmalige dominee en zijn vrouw in hun nachtgewaad de pastorie moesten ontvluchten.
 
We staan ook stil bij de grafstenen die nog steeds in de kerk te vinden zijn. De traditie om mensen in de kerk te begraven liep in de achttiende eeuw behoorlijk uit de hand met stankoverlast en verzakkingen tot gevolg. 
En wist u dat onze gemeente in het verleden veel bomen heeft geplant in Hilversum? Een mooi voorbeeld van een 'groene kerk'. Of speelden er andere redenen mee? 

We hopen u te zien bij deze unieke tentoonstelling die is samengesteld door Simone Lamain samen met Chris Bevelander en Richard Hoff. Beluister hier het interview dat Simone Lamain gaf aan Senna Knecht, HU, over de brand van 1971.