50 Jaar na de brand

In 1971 was de Grote Kerk in Hilversum landelijk in het nieuws. De oorzaak was een grote brand die het kerkgebouw grotendeels verwoestte. Het duurde zes jaar voordat er weer diensten in de Grote Kerk gehouden konden worden. 

In 2021 en 2022 is dit uitgebreid herdacht met allerlei activiteiten rondom '50 jaar na de brand' en een reünie. 

Nog steed kunnen belangstellende groepen op afspraak komen voor een historische tour onder leiding van een gids, de escape room, een presentatie over de kerkbrand en geschiedenis van de Grote Kerk of een combinatie daarvan. Reacties zijn zonder uitzondering positief. ‘Wat mooi dat dit gebouw er staat en wat een indrukwekkende geschiedenis die zo verbonden is met Hilversum.’  Voor het programma wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd. Zie www.grotekerkhilversum.nl/brand50-groepen

Contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Escape room ’50 jaar na de brand’ 

De escape room, een interessante ontdekkingsreis door de kerk! Doorkruis met een groepje van drie tot maximaal zes personen de kerk en zoek samen al puzzelend naar de oplossing. Deze activiteit duurt maximaal een uur en is leuk voor groepjes volwassenen of jongeren, maar ook voor jonge kinderen samen met hun ouders of een andere volwassene. 

Rondleiding tentoonstelling
Op de plaats waar nu de Grote Kerk aan de Kerkbrink staat, moet omstreeks 1250 al een kapel hebben gestaan. In de kerk hangen panelen over de bewogen geschiedenis van de kerk. Ook blikken we terug op 1971. Een verbrande torenhaan, geblakerde wijzerplaten en zwartgerande pagina's uit een psalmboekje zijn de stille getuigen van de grote kerkbrand. 

Monumentale brand
Op 3 december 1971, vijftig jaar geleden, veranderde het monument in het Hilversumse centrum van de een op andere dag in een ruïne. Oudere Hilversummers kunnen zich de omvangrijke brand ongetwijfeld nog herinneren. Het was niet vanzelfsprekend dat het kerkgebouw opnieuw werd opgebouwd en weer in gebruik genomen kon worden. Na een periode van onzekerheid en weerstand is de Grote Kerk uiteindelijk herbouwd en op 1 december 1977 heropend. Lees meer hierover op grotekerkhilversum.nl/de-brand-van-1971