'50 jaar na de brand' in het nieuws

Leeuw en haan terug in de Grote Kerk

Op zaterdag 3 december was er een bijzondere gebeurtenis in de Grote Kerk. De Gemeente Hilversum gaf de kerk een aantal historische objecten in permanente bruikleen.

Het gaat om een stenen leeuw en een torenhaan. Beide uit de 18de eeuw. Volgens Simone Lamain 'twee getraumatiseerde dieren: de haan overleefde in 1971 een uitslaande brand en een val van grote hoogte. En ook aan de leeuw die in vroeger tijden op een pilaar bij het hek van de kerk stond, is de tijd niet ongezien voorbijgegaan'.

Overhandiging door burgemeester
Burgemeester Gerhard van den Top overhandigde symbolisch een door de brand van 1971 verbrande wijzer van de torenklok aan Simone Lamain en Richard Hoff. Dat gebeurde in bijzijn van onder andere oud-burgemeester Pieter Broertjes, pastoor Jules Dresmé, historicus Pieter Hoogenraad, voorzitter Algemene kerkenraad Jan de Leede en Nora Bosscher. Zij is collectiebeheerder van de gemeente Hilversum.

Getraumatiseerde dieren
In haar toespraak schetste Simone hoe de stenen leeuw en de torenhaan verbonden zijn aan de Grote Kerk, de Napoleontische tijd overleefden, verdwenen en nu uiteindelijk weer op hun plek terug zijn. "Jarenlang vervulde de gemeente de rol van toevluchtsoord voor de stoere leeuw en haan van de Grote Kerk en werden deze ‘getraumatiseerde dieren’ goed verzorgd”, sprak Simone. “Nu zijn we blij dat ze zijn teruggekeerd.”

Voor alle Hilversummers
“Het is heel mooi dat we op dit oude stukje Hilversum een weer een stukje geschiedenis terug hebben kunnen brengen”, sprak collectiebeheerder van de gemeente Hilversum, Nora Bosscher. “Het is goed dat we dingen bewaard hebben en dat er voor gezorgd wordt. Maar het feit dat alle Hilversummers ervan kunnen genieten en dit verhaal tot zich kunnen nemen: dat is eigenlijk waarvoor we het doen.”

De pers besteedde uitgebreid aandacht aan de overhandiging van de historische objecten. Zie www.grotekerkhilversum.nl/in-de-pers voor een overzicht.

De toespraak van Simone Lamain is na te lezen via www.pknhilversum.nl (link: https://www.pknhilversum.nl/historische-leeuw-en-torenhaan-terug-in-grote-kerk /)

De bijeenkomst is nog terug te kijken via kerkdienstgemist.nl (link: https://kerkdienstgemist.nl/stations/202/events/recording/167007030000202 )


 

RD / Reformatorisch Dagblad 6 januari 2022: Brand Grote Kerk Hilversum herdacht met expositie


NH Nieuws 3 december 2021, mini-documentaire: 50 jaar na verwoestende kerkbrand: "Het was een sinister beeld, die brandende toren", door Mark ArentsDe Gooi en Eemlander 20 november 2021, Regio pagina 10 en 11: 'Uw heiligdom is door het vuur verteerd', door Eddie de Paepe


De Gooi en Eemlander 3 december 2021: Grote Kerk in Hilversum schaalt activiteiten rond '50 jaar na de brand' af. Wel brandweerwagen en ambulance op Kerkbrink. Herdenking online te volgen.


Noordhollands Dagblad 19 november 2021: 'Uw heiligdom is door het vuur verteerd' Grote Kerk staat stil bij grote brand van nu precies vijftig jaar geleden [video], door Eddie de Paepe


De Gooi en Eembode 25 november 2021: tentoonstelling over brand Grote KerkDe Gooi en Eembode Extra 11 november 2021: Brand in de Grote Kerk van Hilversum was 'oogverblindend vuurwerk-schouwspel', door Stefan van Hees


De Gooi en Eembode 11 november 2021: Grote Kerk - 50 jaar na de brand


RD / Reformatorisch Dagblad 2 december 2021: Grote Kerk Hilversum herdenkt verwoestende brand in 1971


HU / SvJ / Nieuws uit Hilversum 29 november 2021: 50 jaar terug: evenement in aantocht rondom brand in Grote Kerk, artikel door Quinn Holthuis


HU / SvJ / Nieuws uit Hilversum 29 november 2021 podcast: interview met Simone Lamain (Grote Kerk) door Senna Knecht